ננו-מדע וננו-טכנולוגיה

הבטחה ענקית למדע בקנה מידה של מיליונית המילימטר

הידעת?

מקרב כל המוסדות האקדמיים בארץ, אוניברסיטת תל-אביב היא זו שנבחרה לנהל את  קרן Nano2life  , המיועדת לעודד מיזמי מחקר בתחום הננו-ביו בישראל בשיתוף עם האיחוד האירופי.עד כה פותחו תרופות נגד סרטן ושבבי-על המיושמים בתעשיית ההיי-טק בשבבי זיכרון בעלי נפח מירבי. 

זוכרים את סטיב אוסטין, האיש הביוני השווה מיליונים? גיבור הטלוויזיה המיתולוגי ניחן בכושר ראייה למרחק בלתי מוגבל וביכולת לרוץ במהירות של מאה קמ"ש, בזכות הגפיים והעין המלאכותיים שהושתלו בו לאחר תאונה.

 

מה שהיה נשמע דמיוני לחלוטין עד לא מכבר, הופך כיום למציאות ממשית: צוות חוקרים באוניברסיטת תל-אביב מפתח עין ביונית מבוססת טכנולוגית ננו, אשר תוכל בעתיד הלא רחוק להציל את הראייה למאות אלפי אנשים באמצעות שתל של רשתית מלאכותית ואלקטרודות זעירות בגודל ננו.  

 

זהו פיתוח חסר תקדים המצטרף לשורה של פריצות דרך עולמיות במרכז לננו-מדע וננוטכנולוגיה באוניברסיטת תל- אביב:  תרופה נגד סרטן המבוססת על פגיעה בתהליכים המזינים את התפתחותו, גלולה מנווטת כתוך-גופית כתחליף להתערבות כירורגית, חומר בניה אורגני בגודל ננו החזק כפלדה ועוד עולם שלם של יישומים כיד הדמיון.

 

תרבות ננו

המרכז לננו-מדע וננו-טכנולוגיה הוקם באוניברסיטת תל-אביב כמסגרת בינתחומית לפעילותן של הפקולטות להנדסה, מדעים מדויקים, מדעי החיים ורפואה, מתוך רצון ליצור "תרבות ננו" בינתחומית, המיישמת את הפיתוחים החדשניים במגוון תחומי החיים. במרכז פועלות שמונה מעבדות מתחומי ידע שונים וגרעין רחב יותר של כחמישים קבוצות מחקר בהן לוקחים חלק חוקרים מתחומי התמחות משלימים.

 

יחידת הננומטר, אלפית מקוטר שערת האדם ומחוץ לטווח ראייה של עין אנוש, מעניקה לחוקרים אפשרות לבנות, מולקולה אחר מולקולה, בדיוק באופן שבו בונה הטבע. בניגוד לשיטה התעשייתית הטיפוסית המרכיבה מוצרים מתוך חומרי גלם, בניה ברמה המולקולארית מקנה מידה חדשה של דיוק, מאפשרת לבנות חומרים בעלי תכונות משתנות בהתאם לשימוש הנדרש ולייצר מכשירים מורכבים ביותר בגודל מיקרוסקופי.

 

החוקרים מעריכים כי בעוד כעשר שנים, יוביל תחום הננו לפיתוח ננו-רובוטים בעלי יכולת לבצע הליכים רפואיים, מבנים ננו-מטריים שייושמו לצורך הנדסת רקמות ואבחון מוקדם של מחלות, וננו מכונות שיתפקדו כאברים מלאכותיים במקום גפיים, ממש כמו אצל סטיב אוסטין מסדרת הטלוויזיה.

 

ננו-מדע בשירות התעשייה

אוניברסיטת תל-אביב הפכה את התשתיות של המרכז לננו-מדע למרכז ידע ארצי ממנו יכולים ליהנות עשרות קבוצות מחקר ויותר מ-20 חברות מסחריות. פתיחת המרכז לשימוש התעשייה מאפשרת מחד ליישם את הפוטנציאל של התשתית שהוקמה בתמיכה ציבורית, ומאידך חושפת את התעשייה למחקר האקדמי המתבצע באוניברסיטה.

 

השירות הניתן במעבדות והזמינות הישירה של ציוד מיקרו וננו עונים על צורך אקוטי של החברות לפתח את המוצרים באופן מקומי וללא צורך להפנות את הייצור אל מחוץ לגבולות ישראל. פרויקטים המבוצעים במעבדות כיום כוללים פיתוח רכיבים לסיבים אופטיים, על-שבבים ביולוגים המסוגלים לזהות זיהומים ומחלות, חיישנים חכמים לשימוש בתעשיית הרכב ואף ננו חלקיקים להדפסה בהזרקת דיו על כל משטח. עם משתמשי המרכז נמנות חברות רבות, ביניהן התעשייה האווירית, אלביט מערכות, IMH, מרדין טכנולוגיות, אל סיאלו, ועוד.

 

לאתר המרכז לננו-מדע וננו-טכנולוגיה >

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>