2 מכל 3 אזרחים ערבים בישראל תומכים בשותפות פוליטית ערבית-יהודית
73.2% מאזרחי ישראל הערבים תומכים בהצטרפותה של מפלגה ערבית, לממשלה שתקום לאחר הבחירות הבאות
73.2% מאזרחי ישראל הערבים תומכים בהצטרפותה של מפלגה ערבית, לממשלה שתקום לאחר הבחירות הבאות
מחקר חדש של תוכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי, במרכז משה דיין, מגלה כי רוב מכריע בציבור הערבי בישראל תומך בהצטרפות של מפלגה ערבית לממשלה הבאה. כמו כן, עולה מהנתונים כי צפוי גידול בשיעור ההצבעה בחברה הערבית בבחירות הקרובות
הציבור הערבי תומך בהשתלבות פוליטית – אך מודאג מביטחונו האישי
לצד תמיכה רחבה בשותפות פוליטית ערבית-יהודית, ממצאי המחקר מצביעים על עלייה צפויה בשיעור ההצבעה בחברה הערבית – ועל פער בין רצון להשתלב לבין התחושות בשטח. בעוד 66% מהמשיבים מאמינים בשיתוף פעולה פוליטי עם הציבור היהודי, רק 40.2% סבורים שלציבור היהודי יש נכונות דומה. המלחמה בין ישראל לאיראן לא השפיעה משמעותית על עמדות פוליטיות עקרוניות, אך כן ניכרת השפעה מסוימת על האופן שבו מגדירים האזרחים הערבים את זהותם האישית.
בקרב המשיבים בולטת תחושת חוסר ביטחון: 75.4% מעידים כי תחושת הביטחון האישי שלהם חלשה. הגורמים המרכזיים לכך הם ריבוי מקרי האלימות ביישובים הערביים (41.9%) והמלחמה המתמשכת (37.6%). אף על פי כן, 64% דיווחו כי מצבם הכלכלי טוב יחסית. הסוגייה החשובה ביותר בעיני רוב הנשאלים היא האלימות והפשיעה (54%), ואחריה סיום הלחימה בעזה (23.2%). הזהות האישית של המשתתפים מורכבת בעיקר מזהות ערבית (36.2%), אזרחות ישראלית (30.3%) וזהות דתית (21.4%); רק מיעוט (9.7%) מגדירים את הזהות הפלסטינית כמרכיב המרכזי בזהותם.
"רוב גדול ומוצק בציבור הערבי תומך בשותפות פוליטית בין ערבים ליהודים, ובכניסתה של מפלגה ערבית לממשלה שתקום אחרי הבחירות הבאות", אומר ד"ר אריק רודניצקי, מנהל תוכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי. "קשה להפריז בחשיבותה של עמדה פוליטית זו. יש להבין אותה על רקע מציאות קשה שבה הלך הרוח בציבור הערבי ירוד בגלל ריבוי מקרי האלימות ביישובים הערביים, השפעותיה השליליות של המלחמה בעזה, וגם בעקבות סבב המלחמה הקצר מול איראן, שחשף במלוא חומרתה את בעיית היעדר המיגון ביישובים הערביים. יחד עם זאת, ובניגוד למצופה, האזרחים הערבים מסרבים להתייאש ומסתכלים בצורה מפוכחת על היום שאחרי המלחמה".
לדברי רודניצקי, הסקר מצביע על כך שאחוז ההצבעה של האזרחים הערבים בבחירות הבאות לכנסת צפוי להיות מעט גבוה יותר מהבחירות שנערכו בנובמבר 2022. "הדעות אמנם חלוקות בשאלה האם הניסיון התקדימי של מפלגת רע"מ בממשלת בנט-לפיד (2021/22) היה מוצלח או לא, אך אפילו אלה שמבקרים את המהלך של ח"כ מנסור עבאס לא מתנגדים בהכרח לעצם הניסיון, אלא דווקא סבורים כי רע"מ הייתה יכולה להשיג יותר. וכך, דווקא על רקע המלחמה הממושכת והקשה ביותר בתולדות הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הסקר מצביע על התקווה המקננת בליבו של הציבור הערבי לכינונה של שותפות פוליטית ערבית-יהודית ביום שאחרי המלחמה", הוא מסכם.
ד"ר אריק רודניצקי